Als je met een lege maag fruit eet wordt dit binnen een half uur verteerd. Als je rauw fruit combineert met ander voedsel (een gewone maaltijd doet er al gauw enkele uren voordat het volledig verteerd is) dan blijft fruit in verhouding veel te lang in het spijsverteringskanaal waardoor het gaat gisten. Symptomen van gisting kun je herkennen aan een opgezet gevoel, winderigheid en ontlasting die blijft drijven.
Chinees gezien heeft fruit overwegend een yinne/afkoelende kwaliteit. Om fruit goed te verteren heb je voldoende warmte van je spijsverteringsenergie nodig. Hoe kouder een vrucht hoe meer energie je nodig hebt om deze te verteren. Kersen, nectarines, perziken, pruimen en gedroogd fruit zijn de enige fruitsoorten die verwarmend zijn. Hollands fruit heeft een verfrissende kwaliteit en met name citrusvruchten en banaan zijn koud en daardoor moeilijk te verteren.
Door de verwarmende kruiden als kaneel, gember, kardemom of kruidnagel over fruit te strooien of het fruit even te verwarmen wordt het meer yang en daardoor beter verteerbaar. Een ander voordeel van verwarmd fruit als warme appeltjes met kaneel of stoofpeertjes is dat je dan ook fruit kunt eten vlak na of bij een maaltijd zonder dat het fruit gaat gisten.
De hierna genoemde kruiden zijn verwarmend en leuk om mee te experimenteren; peperkorrels, mosterdzaad, cayenne, kaneel, gemberwortel, rozemarijn, chilipeper, steranijs, komijn, kaneel, marjolein, kruidnagel, thijm, rozemarijn, peterselie, jeneverbes, kerrie, laurier, koriander, bieslook, dille, basilicum, vanille, nootmuskaat, venkelzaad, laurier, oregano, sesamzaad, knoflook.
Veel van deze specerijen ondersteunen ook de spijsvertering.