Chakra 3

Dit is het navelcentrum (de zonnevlecht). Dit chakra heeft te maken met eigenwaarde, het recht om te handelen en om een eigen persoonlijkheid te hebben, je te onderscheiden. Macht en onmacht, uitdagingen aangaan. Schaamte schaadt het navelcentrum.

Is dit chakra in exces dan zien we irritatie, boosheid en agressie, overheersend gedrag, ambitieus, prestatiegericht, behoefte om gelijk te hebben, het laatste woord willen hebben, koppigheid, hyperactief, voelen zich aangetrokken tot kalmerende middelen. Bij een tekort zien we weinig gevoel voor eigenwaarde, zwakke wil of juist dominantie en koppigheid, weinig discipline en vermogen om dingen af te maken, voelen zich aangetrokken tot opwekkende middelen, geven anderen de schuld/slachtofferrol.

Lichamelijk kunnen er problemen ontstaan als energietekort, eetstoornissen, diabetes, lever en galblaasklachten, spijsverteringsstoornissen, maagklachten/zweer, spierkramp, chronische vermoeidheid, spierspanning in nek en schoudergordel en hoge bloeddruk.

Chinees gezien is er een overlap naar de leverenergie.

Wat zegt het vierde chakra over onrust, zelfacceptatie en liefhebben?