Auriculotherapie/ Ooracupunctuur

Ooracupunctuurpunten

Ooracupunctuur komt oorspronkelijk uit China waar het vooral gebruikt werd om pijn te verminderen. De Franse arts en ooracupuncturist dr.Paul Nogier heeft ooracupunctuur verder ontwikkeld en dit heeft ervoor gezorgd dat via het oor in principe elke klacht behandelbaar is.

Soms zijn mensen wat huiverig voor ooracupunctuur maar dat is in mijn praktijk echt niet nodig als je geen naaldje wilt zijn er altijd andere mogelijkheden om een puntje te behandelen.

Ooracupunctuur werkt op basis van reflexen en de prikkel die een reflex veroorzaakt kan al een lichte aanraking zijn. Via deze reflex heb je meteen invloed op het orgaan of lichaamsdeel wat je wilt behandelen. Dit verklaart waarom, vaak al tijdens de behandeling, hevige pijnen kunnen verdwijnen of aanzienlijk verminderen. Omdat elk orgaan en lichaamsdeel in het oor terug te vinden is, kan in principe elke klacht met ooracupunctuur behandeld worden.

Voor het behandelen van de punten in het oor kunnen verschillende middelen gebruikt worden:

  • een punt kan geprikkeld worden door een klein elektrisch stroompje;
  • er kan een klein metalen korreltje op geplakt worden;
  • een puntje kan aangeprikt worden met een klein verblijfsnaaldje (0,3 tot 1,5 mm.);
  • een punt kan behandeld worden met kleurenpunctuur.

Het voordeel van een verblijfsnaaldje is dat een naaldje drie weken kan blijven zitten. Als je het naaldje regelmatig aanraakt stimuleer je het reflexpunt en hiermee behandel je de klacht.

Wordt er bij kleurenpunctuur ook geprikt?