Littekenbehandeling

Tijdens het genezingsproces van een wond ontstaat littekenweefsel. Om te zorgen dat een wond mooi  geneest is het aan te bevelen om deze tijdens het genezingsproces in te smeren met calendulazalf of -crème. Als de wond geheeld is kan het litteken en het omliggende gebied zachtjes gemasseerd worden met calendulazalf of -crème waardoor de doorbloeding verbetert. Hiermee kan in veel gevallen voorkomen worden dat het litteken vast gaat zitten aan de onderlaag.

Afhankelijk van de diepte en grootte van de wond zal er meer of minder littekenweefsel ontstaan. Zo zal na een operatie waarbij aansluitend gips aangelegd wordt het niet mogelijk zijn om de wond in te smeren of los te masseren. Dit soort littekens zullen eerder gaan verkleven met de onderlaag en zullen nadat het gips verwijderd is extra aandacht nodig hebben. Om de doorbloeding van het littekengebied te verbeteren gebruiken we kleurenpunctuur. Zelf kan je gebruik maken van rood licht (bijvoorbeeld een fietslampje). Met rood licht kan je ook heel goed oude littekens behandelen die ongemak geven in de vorm van jeuk, verdikte huid, strak gevoel, rood/paarse verkleuring, weersgevoeligheid of andere vormen van irritatie. Een litteken kan, als deze niet soepel aanvoelt, voor het lichaam een constante bron van stress zijn. Door het litteken met rood licht te behandelen zal je zien dat het soepeler gaat aanvoelen en op gegeven moment het litteken dezelfde gevoelssensatie heeft als het omliggende weefsel.

Behandel een litteken dagelijks of zo vaak als prettig aanvoelt. Bij een smal litteken kan je het beste een rood lampje gebruiken dat een puntvormig uiteinde heeft. Ga hiermee 3 tot 5 keer met dwarse streken over het litteken (alsof je de wond aan het hechten bent). Bij een groot litteken kan je een groter rood lampje gebruiken en hiermee het litteken baan voor baan behandelen door per baan 3 tot 5 keer langzaam heen en weer strijken.

Let op: als behandeling met rood licht een onaangenaam gevoel geeft stop dan of ga naar het volgende littekengebied.

Bij vragen over littekenbehandeling kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met praktijk San Bao 0317-350088 of per e-mail: info@sanbao.info