RSI/ muisarm

RSI klachten komen tegenwoordig steeds vaker voor. Dit komt deels door een verandering van werkhouding. Veel mensen zitten lang achter de computer en herhalen hierbij steeds dezelfde statische beweging. Er volgt een overbelasting van een spiergroep, de doorbloeding in de spieren kan tot 80 % afnemen. De spieren hebben zuurstof- en voedseltekort terwijl afvalstoffen niet afgevoerd worden.

RSI klachten kunnen sluipend of plotseling beginnen en uiten zich in pijn, stijfheid, tintelingen, gevoelloosheid of vermoeide spieren.

Een niet ontspannen houding speelt hierbij een grote rol. Hoge werkdruk en/of spanningen kunnen leiden tot een verhoogde spierspanning. Hieruit volgt een verkeerde houding (opgetrokken schouders).

Mogelijke oorzaak is een blokkade van de eerste rib:

Doordat de schouders opgetrokken worden kan er een blokkade ontstaan van de eerste rib. De eerste rib die normaal iets beweeglijk is, zit dan vast. Dit vastzitten geeft een overprikkeling van een belangrijke zenuwknoop. Het gevolg daarvan is dat er een omkering ontstaat in het onwillekeurig zenuwstelsel waardoor het lichaam averechts gaat reageren op prikkels. Dit kan de oorzaak zijn van R.S.I. maar ook van veel andere niet te verklaren klachten. Doordat het lichaam averechts reageert op prikkels kan een behandeling bij de fysiotherapeut, die normaal gesproken goed aan hoort te slaan, een verergering van klachten geven. Mensen die “van alles al geprobeerd hebben, maar niets werkt” hebben vaak last van een eerste rib blokkade. Belangrijk is om eerst deze blokkade op te lossen alvorens de aandacht te richten op de klacht. Kijk filmpje 2 met een oefening voor het losmaken van de eerste rib.

Behandeling van RSI:

Bij een behandeling voor RSI wordt eerst getest of er een eerste rib blokkade aanwezig is. Is dit het geval dan wordt dit via ooracupunctuur behandeld. Ook krijgt men oefeningen mee om de eerste rib weer beweeglijk te maken. Na twee weken controleren we of de blokkade weg is, zo niet dan herhalen we de behandeling maar is het tevens aan te bevelen om ook contact op te nemen met een osteopaat, manueel therapeut of chiropractor om de eerste rib te laten manipuleren. Als er geen blokkade van de eerste rib is beginnen we met de behandeling om de energiestroom en daarmee ook de bloedsomloop weer op gang te brengen. Dit gebeurt met behulp van lokale acupunctuur, ooracupunctuur of kleurenpunctuur.

Via de SIVAS testmethode wordt de onderliggende oorzaak van spanning uitgezocht, met behulp van homeopathische middelen kan de weerbaarheid vergroot worden.