Yvonne Hoekstra

Ik vind het leuk iets meer over mijzelf te vertellen zodat je weet hoe mijn praktijk is ontstaan. Van jongs af aan wist ik dat ik in de gezondheidszorg wilde gaan werken. Na de middelbare school ben ik begonnen met de opleiding tot doktersassistente waarna ik een aantal jaren bij een huisarts heb gewerkt. Omdat ik me meer aangetrokken voelde tot de directe zorg heb ik de opleiding ziekenverzorging gedaan en ben ik gaan werken in de psychogeriatrie.

Na een auto ongeval bleef ik last bleef houden van mijn knie en besloot tot omscholing. Na de MBO-AT heb ik een aantal jaren gewerkt als activiteitenbegeleidster in de psychiatrie. Bij het werken in de reguliere zorg vond ik de contacten met de patiënten/bewoners erg fijn maar bij allerhande zaken had ik telkens het gevoel dat het ook anders kon.

In 1989 ben ik de opleiding tot shiatsu therapeut (drukpuntmassage) gaan volgen. Er ging een wereld voor me open, het kwartje viel, dit paste veel beter bij mij. Ik begon relaties te zien tussen emoties en klachten, leerde naar de mens als een geheel te kijken in samenhang met alle omgevingsfactoren. Na deze opleiding wist ik dat het holistisch denken veel meer bij mij past en het ontbreken hiervan in de reguliere gezondheidszorg mij frustraties zou blijven geven.

In 1994 heb ik als shiatsu therapeut mijn eigen praktijk geopend. Om meer klachtgericht te kunnen werken startte ik met de studie acupunctuur waarbij ik in 1997 bij The Anglo-Dutch Institute for Oriëntal Medicine afstudeerde.

Om ook nog een andere invalshoek te hebben ben ik in 1998 de opleiding auriculotherapie (Franse oor-acupunctuur) gaan volgen.

In 1999 kwam ik in aanraking met de SIVAS testmethode. Vanaf dat moment ben ik ervan overtuigd dat de combinatie van Westerse, Chinese en Indiase geneeskunde, die de SIVAS gebruikt, mij de meeste mogelijkheden geeft om gezondheid en bewustwording te bevorderen.

Terwijl ik dacht dat mijn pakket aan behandelmogelijkheden hiermee wel compleet was kwam ik tijdens een nascholingsdag in aanraking met kleurenpunctuur (ontwikkeld door Peter Mandel uit Duitsland). Ik zag in een demonstratie een litteken (dat er blauw en gestagneerd uit zag) van kleur en structuur veranderen. Na deze, op zich eenvoudige littekenbehandeling, ruim een jaar met verbluffende resultaten in mijn praktijk te hebben toegepast ben ik vol enthousiasme begonnen aan de studie kleurenpunctuur en heb in juni 2015 mijn diploma gehaald. Kort daarna heb ik de opleiding Kirlianfoto analyse afgerond. Kirlianfotografie wordt binnen de kleurenpunctuur gebruikt als methode om zichtbaar te maken hoe de energieverdeling in het lichaam is. Er wordt voor én na elke behandeling een foto maakt van de energie uitstraling van de vingers en tenen, veranderingen of herhaalde patronen worden zo zichtbaar.

Het werken in mijn praktijk is niet te scheiden van studeren. Als lid van een beroepsvereniging zijn er jaarlijks medische en vakgerichte nascholingsdagen en intervisies. Het lidmaatschap van de beroepsvereniging waarborgt kwaliteit en geeft (als de cliënt aanvullend verzekerd is) in de meeste gevallen recht op gedeeltelijke vergoeding van het consult.

Het is mooi te zien dat mijn manier van behandelen mee verandert met mijn persoonlijke groei en toenemende kennis. Ik doe mijn werk met liefde en passie. Het is prachtig te werken vanuit de combinatie Traditioneel Chinees denken, testen volgens de SIVAS testmethode en de theorie over o.a. de elementen waar de kleurenpunctuur mee werkt. Het geeft een compleet beeld waaruit behandelmogelijkheden ontstaan voor vrijwel iedere klacht of ziekte maar werkt ook preventief om ziekten te voorkomen of ondersteunend in de laatste levensfase.

Hoe ga ik om met privacy?

Wil je weten wat Traditionele Chinese Geneeskunde inhoud en waar ik mee werk?