De SIVAS testmethode

SIVAS testfilters, kristallen en laseracupunctuur

Naast de basiskennis van de Traditionele Chinese Geneeskunde ben ik heel blij met de uitvinding van de Franse arts en ooracupuncturist dr.Paul Nogier. Deze ontdekte in 1967 dat een lichte aanraking van een gevoelig punt op de oorschelp een voelbare verandering in de pols teweegbracht. Hij noemde dit de VAS (Vasculair Autonoom Signaal).  Ik maak gebruik van de VAS om bijvoorbeeld, in geval van pijn, het reflexpunt in het oor te zoeken en te behandelen.

De SIVAS testmethode maakt ook gebruik van de VAS en is ontwikkeld door de Nederlandse arts/ acupuncturist Ton van Gelder. Door het gelijktijdig voelen van de pols en kleurenfilters naar het oor te bewegen wordt getest hoe het gesteld is met de energie van de cliënt. Vervolgens kan er een kleine prikkel (Subtiele Interventie) gegeven worden in de vorm van acupunctuur, laseracupunctuur, een korreltje of een verblijfsnaaldje op een reflexpunt in het oor. Een naaldje in het oor heeft als voordeel dat deze drie weken kan blijven zitten waardoor het mogelijk is de vervolgbehandeling na 4 tot 6 weken te plannen.

Omdat het testen niet belastend is, kunnen ook baby’s en kleine kinderen getest worden.

Het mooie van de SIVAS testmethode is dat je hiermee verschillende lagen van energie kunt testen:

  • de compacte energie: het lichaam waar de westerse geneeskunde zich mee bezig houdt;
  • de fijnere energie: de energievelden in en rond het lichaam die verbonden zijn met organen en emoties waar de Traditionele Chinese Geneeskunde mee werkt;
  • en de nog fijnere energie, ook wel chakra’s genoemd: energiedraaipunten die verband houden met overtuigingen of gevoelens. Chakra’s zijn een onderdeel van de Indiase geneeskunde.

Verstoringen in één van deze energielagen kan de oorzaak zijn van klachten. Door de kern van de verstoring in de juiste laag aan te pakken, verdwijnen vaak ook de symptomen in de andere lagen die hiermee verband houden.

Het unieke van de SIVAS testmethode is de combinatie van de Westerse, Chinese en Indiase geneeskunde. In mijn praktijk is de SIVAS testmethode dan ook volledig geïntegreerd in de behandeling.

Is ooracupunctuur pijnlijk?