Traditionele Chinese Geneeskunde

Chinees model met acupunctuurpunten

Van oudsher kregen artsen in China alleen betaald als het ze lukte om mensen gezond te houden, werd iemand ziek dan stopte de betaling. Vanuit deze filosofie ontwikkelde zich zo’n 8000 jaar geleden in verschillende delen van China een eigen geneeskunde. Zo ontdekte men dat klachten afnamen door massage of op een specifieke plek op het lichaam te drukken of te prikken. Op het platteland werd vooral veel gewerkt met medicinale kruiden en voedingsadviezen of schraapte men met een munt over een pijnlijke plek. Het dagelijks doen van lichaamsoefeningen neemt in heel China tot op de dag van vandaag een belangrijke plaats in.

Al deze technieken vallen onder de Traditionele Chinese Geneeskunde en hebben gemeen dat ze van dezelfde belangrijke basisprincipe uitgaan; het in balans brengen van yin en yang.

Het yin en het yang zijn twee tegenpolen die voortdurend in beweging zijn en elkaar in evenwicht houden. Alles wat leeft heeft de beweging van het yin en het yang in zich, dus ook de mens. Is het evenwicht verstoord dan kan dit lichamelijke of geestelijke klachten veroorzaken.

– Yin staat voor rust, koeling, voeding, bevochtiging, nacht, schaduw, vrouwelijk, aarde. In het lichaam staat yin voor bloed, onderkant en voorkant lichaam, binnenzijde ledematen, organen die bloed en energie maken, koeling, rust.

– Yang staat voor beweging, verwarming, actie, dag, zon, mannelijk, hemel. In het lichaam staat yang voor de beschermende energie, bovendeel en achterzijde van het lichaam, buitenkant ledematen, organen die dienen als opslag en transport, warmte, beweging.

Ziektebeelden zijn ook in te delen in meer yin of yang. Bij een ziekte waar koude, traagheid, bleekheid, kleurloze afscheidingen overheerst is yin. Bij een ziekte waar warmte/ hitte, onrust, roodheid, gekleurde afscheidingen overheerst is yang.

Bij San Bao wordt gebruik gemaakt van o.a. acupunctuur en shiatsu om de balans tussen yin en yang te herstellen. Via acupunctuurpunten wordt de energie die via een onzichtbaar netwerk van banen (meridianen) door het lichaam stroomt beïnvloed. Het verschil tussen shiatsu en acupunctuur is dat bij shiatsu het energiepunt gedrukt en bij acupunctuur het punt geprikt wordt. Veel belangrijke punten voor acupunctuur liggen op de armen en benen maar er kunnen ook punten elders op het lichaam aangeprikt worden. Shiatsu – massage wordt ook gebruikt voor ontspanning en ter voorkoming van klachten.

Een andere manier om de balans tussen yin en yang te beïnvloeden is door het geven van gericht voedingsadviezen op basis van de Traditionele Chinese Geneeskunde.  In de Chinese Voedingsleer wordt gekeken naar wat voeding met je doet nadat je het hebt gegeten. Dit is anders dan de Westerse visie waarin een analyse wordt gemaakt van de in voeding aanwezige voedingstoffen wat natuurlijk ook belangrijk is maar bij lange na niet volledig. De energetische of thermische temperatuur van voeding is niet voelbaar als warm of koud maar heeft een verwarmend of verkoelend effect in het lichaam. Een rode paprika is warmer dan een groene paprika, koffie en kerrie zijn warm en banaan en yoghurt zijn koud.

Hoe wordt de Traditionele Chinese Geneeskunde geïntegreerd in een behandeling?