Hersenritmes en inductie-therapie

Hersenritmes en inductie-therapie

Hersenritmes zijn niets meer en niets minder dan het gevolg van elektromagnetische ontladingen die een elektromagnetisch veld voortbrengen. De resulterende frequenties van 0.5-30 Hz worden gebruikt voor de communicatie tussen het centraal zenuwstelsel en het lichaam. Ons onderbewustzijn weet precies hoe de hersenritmes van nature horen te zijn en met behulp van Inductietherapie hebben we de mogelijkheid om het lichaam de juiste ritmes in een natuurlijk en gezond patroon aan te bieden. Doordat het lichaam de ritmes herkend kan het dit gezonde patroon als vanzelf weer oppakken.

De verschillende hersenritmes:

Bij volwassenen is afhankelijk van de staat waarin we zijn (bijvoorbeeld ontspannen of zeer actief) een bepaald hersenritme dominant. Bij kinderen is dit anders, van 0 tot 3 jaar overheerst het delta ritme, van 3 tot 6 jaar het thèta ritme, van 6 tot 12 jaar het alfa ritme en tot 25 jaar het bèta ritme.

Bèta ritme 14-30 Hz; wakkere staat (vaak stress)

Het bèta ritme is karakteristiek voor de naar buiten gerichte concentratie en een wakkere alerte staat van zijn. Logisch denken, intellectuele bezigheden en gespannen activiteit zijn een uiting van bèta, evenals gevoelens van rusteloosheid, angst en een neiging tot bezorgdheid. Een hoog aantal bètagolven gaat samen met een verhoogde uitscheiding van de stresshormonen adrenaline en noradrenaline.

Alfa ritme 7.5-13.5 Hz; rust, ontspanning

Het alfa ritme wordt gekarakteriseerd door een staat van ontspanning en intellectuele kalmte. Ze ontstaan als men de ogen dichtdoet en staan voor een gevoel van weldadige rust. Het begin van meditatieve ontspanning is verbonden met het alfa ritme, gevormd door een bijzonder goede integratie van lichaam en geest.

Thèta ritme 4-7 Hz; halfslaap (regeneratie/herstel van de hersenen)

Het thèta ritme vertegenwoordigt bepaalde fasen van de slaap en diepe meditatie. De activering van diepere bewustzijnslagen is hier aan de orde. Het vermogen om intellectueel na te denken functioneert niet meer maar het voorstellingsvermogen, beeldvormende herinneringen en intuïtie gerelateerd aan fantasie, werken volop. Vooral het vermogen om te leren is optimaal in dit golflengtegebied, omdat het filter van het analytische denken hier niet aanwezig is. Geregistreerd is dat bij kinderen thèta golven voordurend de overhand hebben. Het thèta ritme lijkt ook verbonden te zijn met verhoogde creativiteit en intuïtie.

Delta ritme 0.5-3.5 Hz; diepe slaap (regeneratie/herstel van het lichaam)

Het delta ritme wordt zelden waargenomen in een wakkere staat en is voornamelijk aanwezig in de fase van de diepe, droomloze slaap, wanneer het menselijk lichaam zichzelf herstelt. Delta frequenties zijn vooral van belang voor genezingsprocessen, regeneratie en het goed functioneren van het immuunsysteem. Het is daarom van groot belang in elk proces van genezing.

Gamma golven; diepe meditatie

Gamma golven zijn pas 10-15 jaar geleden ontdekt bij boeddhistische monniken en beginnen bij 38Hz en lopen op tot 100 Hz. Ze worden in verband gebracht met een hoge staat van meditatieve helderheid en diep inzicht. Gamma golven lijken een rol te spelen bij gevallen van spontane genezing. Peter Mandel doet sinds enkele jaren intensief onderzoek naar hun werking en toepassingsmogelijkheden. Er zijn intussen drie programma’s beschikbaar waarin gamma golven verwerkt zijn: Gamma Kort, Gamma Lang en Point Gamma.

Oorzaak en effect van “verkeerde” ritmes

Alles in het leven heeft een ritme, we worden voortdurend onderworpen aan de ritmes van dag en nacht, de verandering van seizoenen, ontspanning en spanning en zelfs het wisselen van onze hersengolven. Overdag zijn overwegend het bèta en alfa ritme actief en als we slapen regenereren we optimaal als we 5 tot 7 keer per nacht in het thèta en delta ritme komen. Op een kirlianfoto’s is het thèta en delta ritme vertegenwoordigd in de voeten, het al dan niet zichtbaar zijn van de voeten op de kirlianfoto geeft inzicht in het herstellend vermogen van het lichaam.

Volgens Peter Mandel, (de grondlegger van kleurenpunctuur) gaat elke verandering in ons gevoel van welzijn gepaard met een verandering in ons hersenritme. Als kinderen in hun jonge jaren een traumatische ervaring of op een op andere manier stress ervaren kan dit een verstoring geven in het op dat moment overheersende hersenritme. Als dit ritme niet meer goed in balans komt kan dit ook op latere leeftijd consequenties hebben op de regenererende kwaliteit van slaap en kunnen we dit ervaren als stress. Omgekeerd geldt ook: als we in stress zijn, heeft dat invloed op het patroon van onze hersengolven. Als we permanent onder stress staan, werken onze hersenen voortdurend in de hoogste versnelling (bèta frequentie) en kunnen we ons niet meer ontspannen, waardoor we niet meer in de alfa, delta en thèta frequentie komen. Zo kan er een vicieuze cirkel ontstaan waardoor de hersenen niet meer in staat zijn hun natuurlijke afwisseling van ritmes te produceren. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken heeft Peter Mandel een groot aantal inductieprogramma’s ontworpen, waarmee de natuurlijke balans kan worden hersteld.

Hoe werkt inductie:

Ons onderbewustzijn weet precies hoe hersenritmes van nature horen te zijn. Met inductie therapie wordt, als een spiegel, het eigen aangeboren harmonieuze patroon van hersenritmes aangeboden waardoor de hersenen worden uitgenodigd om weer in het natuurlijk ritme te komen. De gebruikte frequenties liggen zeer dicht bij de lichaam-  en hersenactiviteit, hierdoor zijn er geen bijwerkingen. Inductie werkt niet therapeutisch op de hersenen maar het werkt als de hersenen en het bevat alle vier de hersengolfvelden die bij de mens afwisselend aanwezig zijn. Het gevolg is dat de overwerkte en overgestimuleerde gebieden van de hersenen kunnen kalmeren, geblokkeerde systemen de kans hebben om terug te keren naar normaal en ziekte symptomen die verband houden met specifieke informatieblokkades kunnen oplossen.

Bij inductietherapie wordt via de huid een kleine elektrische impuls gegeven om de hersenen te uit nodigen weer op de juiste frequentie te werken. De impuls wordt gegeven via geleidende bandjes en is zo zwak dat ze meestal niet voelbaar is. Het effect wordt vooral ervaren als een tot rust komen van het ‘denken’, een diepere, ontspannen ademhaling en een loslaten van oude patronen. Dat gebeurt vanzelf. Het apparaat waarmee deze programma’s kunnen worden gegeven heet Synapsis. De Synapsis Wave 2 is een apparaat waar alle programma’s op staan. Voor thuisgebruik is er de Synapsis Home waar een paar programma’s opstaan.

Inductie programma’s

Peter Mandel heeft voor verschillende doeleinden inductieprogramma’s ontwikkeld. Afhankelijk van de persoonlijk behoefte of het advies van de therapeut wordt voor een  behandeling gekozen.

Programma’s:

Ontspanning:

 • Rest 1 30 min; heeft frequentie 7 Hertz (grens alpha en thèta) rusteloosheid, nervositeit, autonome stoornissen, angst en fobie, veranderingen in de bloedwaarden (cholesterol/ triglyceriden en Gamma GT), spanning in wervelkolom en nek/schoudergebied, psychosomatische hart- en circulatiestoornissen
 • Rest 2 30 min; wisselende frequentie om huidige stressproblemen te compenseren; alle acute conflict- en stresssituaties, stressgerelateerde hoofdpijn en duizeligheid, stressgerelateerde maag- of darmproblemen. De indicaties van Rest 1 zijn hier ook van toepassing indien ze zijn gerelateerd aan acute stress

 

Slaap:  tijdens onze slaap; regenereren we in de thèta en delta frequenties welke normaal 7 keer afwisselend plaatsvinden (delta; regeneratie/herstel van het lichaam, thèta; regeneratie/herstel van de hersenen). Symptomen veroorzaakt door een verstoord ritme; vermoeid wakker worden, angst, depressie, ontwaken met hoofdpijn/ migraine, pijn in gewrichten of problemen met de bloedsomloop met hartritmestoornissen en duizeligheid.

 • Slaap 1 30 min; bij problemen met in- en doorslapen, agressie, klachten tgv. verkeerde voedingsgewoonten bv. maagpijn -zweer
 • Slaap 2 45 min; angst, depressie, hoofdpijn/ migraine, gewrichtspijn, duizeligheid, hartritmestoornissen, slechte concentratie en mentaal overwerk, continue in de alerte stress stand staan, faalangst, pijnen vooral in de ochtend.
 • Dream 45 min; het is belangrijk voor onze ontwikkeling om dromen te herinneren, een droom komt uit het onderbewuste en heeft altijd te maken met situaties in ons leven. Door een droom te herinneren komt deze in het bewustzijn waarna conflicten kunnen worden opgelost. Het Dream programma stimuleert de droomactiviteit, bij psychische conflicten en conflictoplossing

Conflictoplossing: alle mensen dragen conflicten bij zich. Conflictoplossende programma’s bevinden zich in het gebied van 7.8 tot 8,2 hertz. Op deze grens tussen waken en slapen krijgen we toegang tot het onderbewuste. Deze frequentie stimuleert het leren. Door inductie worden conflicten zacht aangeraakt zodat deze met de tijd kunnen oplossen.

 • Conflict 40 min; oplossen van conflicten en versterking van het immuunsysteem
 • Children 1 35 min; heeft frequenties tussen 8 en 10 Hertz wat refereert aan de leeftijd tot 9 jaar. Psychologische stress voor de pubertijd is de oorzaak van een disbalans tussen de linker en de rechter hersenhelft wat de oorzaak is voor hedendaagse ziekten. Indicatie Children 1; angsten en fobieën, lymfeproblemen en auto- immuunziekten, leerproblemen, hyperkinetisch syndroom (onwillekeurige doelloze bewegingen), allergie en zwakke immuniteit, bedplassen
 • Children 2 35 min; frequentie tussen 8 en 12 Hertz voor stress ontstaan na het 9e jaar. Bij therapieresistentie kunnen beide programma’s afwisselend worden gebruikt. Deze programma’s lossen onderbewuste blokkades op zonder bewust dingen in herinnering te brengen. Indicatie voor Children 2 is hetzelfde als bij Children 1, een basis behandeling voor alle degeneratieve ziekten, psychologische symptomen, alle ziekten uit de kindertijd na het 9e levensjaar. Beide programma’s zijn belangrijk in conflictoplossing met name bij disbalans tussen de linker en rechter hersenhelft of verstoring in de polariteit bijvoorbeeld koude voeten en spanning in nek/schoudergebied en/of een druk hoofd
 • Gamma long 42 min; De gamma golven 30-80 Hertz zijn gerelateerd aan piekprestaties, sterke focus en mystiek transcendente ervaringen. Het maakt hoger inzicht mogelijk en is vergelijkbaar met meditatie wat de beleving van ruimte en tijd beïnvloedt, blijdschap en déjà vu ervaringen zijn hierbij mogelijk. Gamma geeft je een hoger en holistisch inzicht met een link naar hypercommunicatie en spontane remissie/genezing die steeds meer wereldwijd worden waargenomen. Gamma long verhoogt de hoogste concentratie en ontvankelijkheid van dat wat er is. Bij ziekte is er een disbalans tussen vrijwillige en onvrijwillige onbalans van ritmes. Gamma long harmoniseert deze waardoor andere therapeutische maatregelen beter effect hebben.
 • Gamma Short 10 min; geeft zachte impuls tot synchronisatie, kan toegepast worden op lichaamszones,zorgt voor meer concentratie en focus, beïnvloedt stress op alle lichamelijke systemen

Stress therapie; stress verstoord ons ritme en is de meest voorkomende oorzaak van malaise, spasmen en disfunctioneren. Stress is geen ziekte, het is een natuurlijk afweermechanisme bij mens, plant en dier. Stress schaadt ons niet, zelfs niet als het in grote mate aanwezig is. Het probleem ontstaat als de gemobiliseerde energie zich niet kan ontladen en daarmee een permanente staat van stress ontstaat. Stress activeert 3 hormonen; het vluchthormoon adrenaline en het aanvalshormoon noradrenaline, beiden stimuleren de circulatie en geven de switch van denken naar reflex. Hydrocortisol verhoogt de bloedstolling, kalmeert de spijsvertering en seksuele functies en het immuunsysteem. Dit alles om de vlucht of vecht reactie te optimaliseren. Als mensen steeds maar meer en meer willen belanden ze in een continue stress wat uitmondt in een vicieuze cirkel waarin stress niet meer ontladen wordt en gezonde prestatiestress verandert in conflictstress.

 • Stress Base 32 min; basisprogramma om psychologische spanning op te lossen. Indicaties; begin van stress therapie, psychologische spanning en conflict situaties
 • Stress Immuun 35 min; voor regulatie van het immuunsysteem. Indicaties; degeneratieve immuunsysteemziekten, reumatische syndromen, kanker (als aanvulling), allergie, infecties, lymfatische ziekten, versterking van het immuun systeem
 • Stress hormoon/ Stress 10 40 min; basisprogramma voor hormonale verstoringen. indicatie; impotentie- frigiditeit, libido stoornissen, osteoporose, tijdens menopauze en pubertijd
 • Stress Spasme/ Stress 11 42 min; basisprogramma voor migraine en hoofdpijn. Bij alle vormen van kramp, schouder en nekpijn en buikkrampen bij kinderen

Depressie programma’s; de achtergrond en oorzaken van depressie zijn veelvuldig en vaak onduidelijk. Fysiek heeft het invloed op de stofwisseling van het brein wat onvoldoende concentratie van de neurotransmitters serotonine en noradrenaline geeft. Deze disbalans geeft verstoring van de hersenritmes wat depressieve klachten geeft welke vaak gepaard gaan met ernstige lichamelijke ziekte. Chronische stress kan de oorzaak zijn van verstoring van het slaapritme en slapeloosheid met mogelijk depressiviteit tot gevolg. Depressiviteit is niet eenduidig, elke patiënt heeft zijn eigen achtergrond; angst, fobieën, paniekaanvallen, verlies van seksuele verlangens en continue conflicten met zichzelf of anderen kunnen een trigger zijn voor depressie alsook erfelijke oorzaken kunnen meespelen.

 • Psyche 1 30 min; voor depressie zonder angst. Indicatie; vermoeidheid, lusteloosheid, onvoldoende herstel. Het programma activeert daarom niet gebruiken in manische periode
 • Psyche 2 30 min; voor manische fase van depressie, rusteloosheid en angststoornissen, geeft diepe ontspanning.
 • Ook in te zetten bij veranderingen in de bloedwaarden; een te hoog cholesterol/ triglyceriden en Gamma GT gehalte (in het bloed aantoonbaar bij prikkeling van de intrahepatische galwegen of bij obstructie van de intra- of extrahepatische galwegen) zoals bij geelzucht en maag/darm problemen
 • Psyche 3 45 min; voor depressieve klachten gerelateerd aan hormonale verstoringen in de menopauze, menstruatie en pubertijd

Mentale programma’s; de gekozen frequenties en trillingspatronen geven een behandeling van de hersenen en al zijn functionele verstoringen. Verstoorde, begraven of overdekte trillingsritmes van de hersenen kunnen op deze manier worden gerehabiliteerd. Dit is vooral gunstig voor pathologisch veranderd hersenweefsel. De programma’s kunnen alleen of als er aanwijzingen zijn (zie indicaties) achter elkaar op dezelfde dag worden toegepast.

 • Cerebral 35 min; versterkt en activeert mentale functies, bij arteriosclerose en proefondervindelijk in te zetten bij Alzheimer en Parkinson
 • Learn 35 min; verstoring in frequentie tussen 5-14 Hertz; leer- en concentratie problemen, auditieve en visuele zwakte, vergeetachtigheid, coördinatieverstoringen, arteriosclerose en examenangst
 • Memory 35 min; geeft in combinatie met Cerebral en Learn verbetering van intellectuele vaardigheden. Stimuleert creativiteit en verhoging van de hersencirculatie

Aanvullende programma’s;

 • Degeneratie 45 min; de volgorde van frequenties in dit programma komen 30 minuten overeen met de non-REM en REM fasen gedurende de nacht. Net als in het Dream programma worden de ritmes de laatste 15 minuten veranderd naar het Alfa ritme dit geeft de impuls aan vastzittende structuren in organen en cellen weer dynamischer te worden. Het degeneratieprogramma wordt gezien als basistherapie bij degeneratieve ziekten. Indicaties; rugklachten, gewrichtsklachten, reumatische klachten en is een alternatief voor de hersenritmes die worden gebruikt bij arteriosclerose en concentratieproblemen. Basisprogramma voor behandeling van alle staten van pijn
 • Awake 35 min; dit programma behandelt ziekten en stress welke gepaard gaan met chronische vermoeidheid en uitputting. Het is ook zeer effectief voor burn-out klachten en ouderdomsklachten. Klachten door weersveranderingen en voorjaarsmoeheid en overbelasting. De frequenties variëren tussen de 12 en 24 Hertz en brengen onmiddellijke verlichting bij de patiënt die behandeld wordt. Indicaties; uitputting, herstel, overweldigende vermoeidheid, klachten bij ouderen, klachten door weersverandering, voorjaarsmoeheid, symptomen van overbelasting op elke leeftijd. Aanvullend bij ernstige ziekten en het proberen waard bij systeemziekten.
 • Power Nap 15 min; voor dagelijkse stress van werk of andere invloeden van buitenaf. Het kan tevens op bepaalde zones op het lichaam worden toegepast, afhankelijk van het type stress. Indicaties; behandeling van dagelijkse stress en snel herstel
 • Addiction/ verslaving 45 min; basisprogramma voor alle verslavingen. Elke verslaving heeft te maken met zeer vroege conflicten en een geblokkeerde ontwikkeling. Het frequentiebereik van 7-14 Hertz vibreert in dit gebied waar we de kindertijdconditionering kunnen bereiken. Op die manier kan voorzichtig verandering gebracht worden
 • Gamma Short 10 min; stimuleert de hersensynchronisatie op zachte wijze. Geeft de staat van diepe meditatie, helpt bij het vergroten van concentratie en de focus. Stress van lichamelijke systemen worden aangepakt door ze te harmoniseren met de gammafrequenties